Toamna s-a instalat rapid şi în Capitala Culturală, punând pe fugă mulţi turişti. Dar nu şi evenimentele deosebite care ne-au răcorit vara, şi care, acum, vor îmblânzi frigul.
Joi a fost seara unui mare concert, marca Gheorghe Zamfir. Sala Thalia a tresărit la fiecare sunet al naiului său şi al acordurilor Orchestrei Naţionale de Folclor. Spectacolul vine să desăvârşească construcţia proiectelor Tezaure umane vii - Festivalul naţional de datini şi obiceiuri şi Casa Artelor - Târgul medieval, cuprinse în Programul "Sibiu Capitală Culturală Europeană - 2007".
La cererea Europei
Gheorghe Zamfir a concertat la Sibiu în urma cererii a mai mult de 300 de membri din Consiliul Europei. Aceştia se află la Sibiu în contextul reuniunii grupului de lucru al Consiliului Europei pe tema "Implementării Convenţiei Peisajului". Printre organizatorii spectacolului s-au numărat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Consiliul Judeţean Sibiu şi Complexul Naţional Muzeal Astra.
Deşi artistul a interpretat piese cunoscute doar din folclorul românesc, acest lucu nu i-a împiedicat pe unii spectatori francezi, belgieni sau englezi să aplaude cu frenezie şi să ţină ritmul cu Zamfir. Cei şase artişti care l-au însoţit la Sibiu fac parte din Orchestra Naţională de Folclor compusă din 56 de instrumentişti. Toţi au ridicat sala în picioare la final, care cerea un bis, artistul însă părăsind scena în grabă. Înainte de final, Gheorghe Zamfir l-a prezentat publicului pe unul din elevii săi, Radu Nechifor, un sibian care îi calcă pe urme.
Naistul şi Orchestra au cântat la Sibiu pe 7.000 de euro, bani plătiţi din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi Complexului Naţional Muzeal "Astra".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu